La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

22/OCT/2010

COMENÇA EL 16è CICLE DE MÚSICA CIUTAT D´AMPOSTA

Aquest dissabte 23 d´octubre encetem el 16è CICLE DE MÚSICA CIUTAT D´AMPOSTA amb la Coral i la Banda de Música de l´Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès que oferirà un concert amb un repertori de compositors russos. El concert començarà a les 10 de la nit a l´auditori de la societat. El preu de l´entrada és de 6 euros.

Concert de Música Russa de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès

La temàtica d’aquesta ocasió es basa en part del llegat de 4 compositors molt representatius de la música clàssica russa: Khachaturian, Rimsky-Korsakov, Borodín i Prokófiev. Precisament d’aquest últim és l’obra central del concert, Romeu i Julieta, un ballet basat en l’obra original de William Shakespeare que l’AMCV ha adaptat per a l’ocasió.

L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès es constituí com a entitat musical sense afany de lucre l’any 1999 amb l’objectiu d’omplir l’espai musical de Cerdanyola del Vallès i amb la finalitat d’interpretar, gaudir i promocionar la música, tot fomentant l’educació dels seus membres. Actualment, l’entitat té tres formacions: una banda simfònica, una coral i una orquestra, encara que en aquest concert només participaran les dues primeres.

La Banda de l’AMCV és la formació fundadora de l’entitat i –alhora– la seva pedra angular en l’actualitat. Ha demostrat que és una banda que assumeix riscos i que és capaç de superar molts reptes. Està formada per uns 60 instrumentistes de vent, corda i percussió d’entre 13 i 54 anys. El seu director és Gerard Pastor. La Coral de l’AMCV va néixer l’any 2004, la formen uns 40 adults i Manel Cubeles és el seu director actualment.

Programa

Primera part

-KHACHATURIAN, Aram. Masquerade Waltz. (Banda)

-RIMSKI-KÓRSAKOV, Nikolái. Suite Scheherezade. (Banda)


I.- El mar i el vaixell de Simbad.
II.- La Història del príncep Kalender.
III.- El jove príncep i la jove princesa.
IV.- El festival a Bagdad.

-BORODÍN, Aleksandr. Danses polovsianes del Príncep Ígor. (Banda i Coral)


I.- Introduzione: Andantino.
II.- Allegro Vivo.
III.- Allegro.
IV.- Presto.
V.- Moderato Alla Breve.
VI.- Presto.
VII.- Allegro con spirito.

 

Segona part

-PROKÓFIEV, Sergéi. Romeu i Julieta. (Banda)

El programa a fons

Aram Khachaturian. Masquerade Waltz.
Aram Khachaturian va néixer a Tiflis (Geòrgia) el 6 de juny de 1903 i va morir l’any 1978. Amb 31 anys es va graduar al Conservatori de Moscou, on estudià composició. Anys més tard, ja com a destacat compositor soviètic, Khachaturian va musicar l’espectacle teatral Masquerade, de Mijail Lermontov. El vals d’aquesta creació musical és un referent clau de l’obra d’aquest compositor i de la música russa del segle XX.

Nikolay Rimski-Kórsakov. Suite Scheherezade.
Nikolay Rimski-Kórsakov va néixer Tkhvin, a l’est de Sant Petersburg, el 18 de març de 1844 i va morir l’any 1908. Per època, origen i estil, va formar part del famós “Grup dels Cinc” (Balákirev, Borodín, Cui i Mussorgsky), que apostava per la creació d’un estil de música específicament rus. Scheherezade és una de les seves obres més destacades. El vaixell de Simbad travessant el mar, la història d´amor prohibida entre el príncep i la princesa d´Aràbia o el festival a Bagdad s´hi troben representats amb un llenguatge completament romàntic.

Aleksandr Borodín. Danses polovsianes del Príncep Ígor.
Aleksandr Borodín va néixer a Sant Petersburg el 12 de novembre i va morir l’any 1887. També formà part del “Grup dels Cinc” a la recerca d’un estil musical pròpiament rus. Precisament, El Príncep Igor és una òpera clau per entendre el nacionalisme rus. Ígor i els seus súbdits lluiten contra els polovsians per fer-los fora de les seves terres. Un dels moments claus de l´obra són les populars danses polovsianes que s´interpreten en concerts amb formació coral. Aquesta peça va inspirar, per exemple, a Rimski-Kórsakov per escriure Scheherezade.

Sergei Prokófiev. Romeu i Julieta.

Sergéi Prokófiev va néixer el 23 d’abril de 1891 a Sontsovka, Ucraïna. Va entrar al Conservatori de Sant Petersburg l’any 1904 i aviat les seves obres van agafar mala fama perquè no seguien la línia nacionalista russa. En veure que al seu país no el valoraven, l’any 1917 va emigrar a Europa i Estats Units. Durant aquesta etapa, va oferir recitals de piano (amb obres que ell mateix havia escrit) per guanyar-se la vida. També va aprofitar per iniciar-se al món de la música d’escenari i del ballet. L’any 1936 va tornar definitivament a Rússia, on el dogma soviètic no el va pressionar a l’hora de compondre. Durant aquests anys Prokófiev va escriure Pere i el Llop i Romeu i Julieta, les dues obres més representatives d’un estil propi, juganer i imprevisible. Va morir a Moscou el 5 de març de 1953, precisament el mateix dia que el president de la URSS Iósif Stalin.

Romeu i Julieta és un ballet basat en la tragèdia de William Shakespeare (1564-1616) que explica la història de dos joves italians que s’enamoren tot i l’enfrontament que mantenen les seves respectives famílies. Sergéi Prokófiev va escriure el ballet l’any 1934, però va trigar sis anys en ser representat a la URSS. Així, en veure que en un principi cap companyia s’atrevia a fer-lo per la seva complexitat tonal i rítmica, va aprofitar la música per compondre dues suites (més endavant arribaria una tercera). Musicalment, és una obra apreciada pels seus trets originals i les seves audàcies expressives.

Gerard Pastor López

Barcelona, 1984. Pianista, compositor i director format al Conservatori de Sabadell, a l’ESMuC i al Musikeon de València També ha realitzat nombrosos cursos i classes magistrals de les que destaquen les realitzades amb Eiji Oue, Leslie Howard i molt especialment amb Lluís Claret. Ha sigut guardonat amb el 1r Premi del Concurs d´Interpretació Musical ARJAU en la categoria individual al 2006. Ha obtingut també diversos premis dins el camp de la composició com el Premi Jove del Ceret-Banyoles al 2006, el 1r Premi del Concurs de Composició de Sardanes de Blanes al 2007 i els Concursos de Composició de la Fundació Rius i Virgili al 2003 i al 2008.

Ha actuat com a pianista tant com a solista com en conjunts de música de cambra com Allabreve Duo, Duo Claret-Pastor i Martinu Ensemble, principalment arreu de la geografia nacional. També ha realitzat concerts a Alemanya i Anglaterra. Des de 2009 és també el Director Titular de la Banda de Cerdanyola amb qui ha realitzat nombrosos concerts entre els que destaquen els concerts al Castell de Sant Marçal i la participació en la Trobada de Bandes de Catalunya a l’Auditori al 2009.

Com a compositor el seu catàleg avarca obres de diferents estils i per a diverses formacions amb una important producció en el món de la música per a cobla, arranjaments per a banda i el món audiovisual. Gerard Pastor és el compositor de la Banda Sonora de l´atracció de Port Aventura Furious Baco.

Manel Cubeles

Neix a Barcelona l’any 1971. Ha cursat estudis de piano i Cant al Conservatori Superior de Música del Liceu, obtenint el títol superior de Cant. Ha tingut diferents mestres: el tenor Jaume Aragall, la Soprano Carme Bustamante, el Tenor Eduard Jiménez, la Mezzosoprano Margarida Lladó, el Tenor Pedro Lavirgen, el Baríton Vicenç Sardinero, la Soprano María Soler. Ha estudiat cant a Polònia, a la Universitat Frederich Chopin amb el professor Jerzy Artysz.

Actualment és el director del Cor infantil L’Esquellerinc de l’Agrupació Cor Madrigal des de l’any 2000, del Cor Infantil de l’acadèmia Cor de Músic de Castelldefels des de l’any 1997, del cor de pares de l’Acadèmia Cor de Músic de Castelldefels des de l’any 2007 i de la Coral de L´Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès des de l´any 2009.



T´agrada cantar?