La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

20/AGO/2013

Acaben les Festes Majors Amposta 2013

Com cada any la Fila ha participat a les Festes Majors d’Amposta, aquest 2013 tocava “la primera part de festes”, amb els passacarrers, el Festival de Bandes a l’Auditori de la Societat, el Sopar a la Fresca, el Concert a la Plaça… Però aquest any 2013, hi ha hagut quelcom diferent, quelcom que farà que per molts aquestes Festes Majors siguin recordades amb el sentit musical, ja que ha estat un an

Com cada any la Fila ha participat a les Festes Majors d’Amposta, aquest 2013 tocava “la primera part de festes”, amb els passacarrers, el Festival de Bandes a l’Auditori de la Societat, el Sopar a la Fresca, el Concert a la Plaça… Però aquest any 2013, hi ha hagut quelcom diferent, quelcom que farà que per molts aquestes Festes Majors siguin recordades amb el sentit musical, ja que ha estat un any on han coincidit celebracions rellevants en l’història de la Fila i dels músics que la formen.

25 anys que en Carles Royo està al capdavant de la Banda de Música com el seu Mestre-Director. Un petit reconeixement va rebre al passat Concert de Sant Jordi, però potser les Festes Majors com punt neuràlgic de l’activitat musical al nostre poble, encara li donen més rellevància a aquest fet i li fan recordar, encara més, a ell i a tots nosaltres la tasca realitzada al capdavant de la Banda i de la Societat Musical. Tasca, que durant aquestos 25 anys, a fet créixer la Banda de Música, però a la vegada, també ha fet créixer la cultura d’Amposta. Tasca, que ha fet créixer musical i personalment a tots els components de la Banda de Música que han estat sota la seva batuta durant aquestos anys, i que estic segur que a molts d’ells els ha ajudat per arribar a ser els excel·lents músics professionals que són avui en dia.

Per aquests 25 anys, i entre altres, per la implicacó i tasca realitzada, li ha valgut ser el Pregoner de les Festes Majors 2013. I com no es podia esperar menys, el pregó va transmetre totes les tonalitats, sentiments, matisos, forts i pianos que una obra musical fa arribar als seus oients, i que aquí no intentarem resumir per no desmerèixer aquells genials vint minuts de pregó que tots els ampostins i ampostines assistents, tardaran a oblidar i que segur que algú apunts fins i tot va agafar. Acabant amb l’Adagio de Heinrich Joseph Baermann interpretant la part solista del clarinet el propi Carles Royo, acompanyat de la Banda de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta.

És que parlem d’un quart de segle i vist en perspectiva segur que ha passat més ràpid del que es pensava. Però portis el temps que portis a la Fila, vas acumulant vivències que generen molts de records i anècdotes. I és curiós, però potser per Festes és època de recordar per als músics, perquè durant molts dels passacarrers, abans dels concerts o fent l’orxata al bar després d’una actuació, escoltes amb bastanta freqüència: “eic, t’anrecordes aquell any a festes…”. Però són pocs els músics que els sents dir “tu no ho sabrás… però abans lo concert de festes lo feiem al Fútbol”, i dic pocs perque han de ser dels més veteranos, ja que aquest any 2013 s’ha celebrat la cinquantena edició d’aquest Concert Popular de Bandes de Música, conegut popularment com el “Concert de la Plaça”, tot i que inicialmente es celebrava al Camp de Fútbol. Orgullosos hem d’estar de tenir a Amposta i gaudir amb la participació de la Fila d’aquest Concert aquests 50 anys. 

No ens podem oblidar però del nostre Festival de Bandes, que es celebra com cada any a l’Auditori de la Societat, arribant aquest 2013 a la 22ena edició. Amb la Banda de Masdenverge com a convidada, la qual es va encarregar de la primera part del concert. Abans d’iniciar la segona part, els delegats de Banda van fer entrega del Pin de la Fila als músics que s’incorporen aquest any a la Banda de Música: els germans Biel i Jofre Fortuño (trompetes), Sarana Parilla i Júlia Palacios (flautes), German Acacio (baix elèctric), Iris Garcia i Ferran Gisbert (clarinets) i Pau Príncep i Marc Tonda (percussió). Així coml’entrega per part del Director, Carles Royo, d’un Diploma i del Pin de Plata pels seus 25 anys com a músic a Santiago Calabuig (saxo tenor) i el Pin d’Or pels seus 50 anys com a músic a Joaquim Valmaña i a Paco Miró (saxo alt i clarinet respectivament).

Un programa complert amb les següents obres: La Vídua Valenciana, d’Aram Katxaturian; Marxa Fúnebre de Sigfrid de l’Opera “El Capvespre dels Deus”, de Richard Wagner; Les Dances Paganes de James Barnes. Va ser el que va interpretar la Banda de Música de la Unió Filharmònica a la segona part del Festival de Bandes. I que va repetir amb la incorporació com primera obra del programa, el pas-doble Paco Miró del compositor i músic ampostí Tomàs Simón, a la primera part del 50è Concert Popular de Bandes de Música. De tot plegat, podeu veure les fotos de la Fila d’aquestes Festes Majors al nostre web: www.lafila.cat


Article escrit per Francesc Miró



T´agrada cantar?