La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

20/OCT/2014

Els romanços tradicionals i la música de banda, protagonistes del primer concert del Cicle de Música

La cançó popular i els romanços tradicionals de la mà de Pep Gimeno i la Rondalla de la Costera i la música de banda, han estat els encarregats d’encetar aquesta edició del Cicle de Música Ciutat d’Amposta que cada any i, ja en van 20, organitza la Societat Musical La Unió Filharmònica juntament amb l’Ajuntament d’Amposta.

La cançó popular i els romanços tradicionals de la mà de Pep Gimeno i la Rondalla de la Costera i la música de banda, han estat els encarregats d’encetar aquesta edició del Cicle de Música Ciutat d’Amposta que cada any i, ja en van 20, organitza la Societat Musical La Unió Filharmònica juntament amb l’Ajuntament d’Amposta.

No és el primer cop que Gimeno i la Rondalla visiten la nostra ciutat, va ser l’any passat i també en el marc del Cicle de Música, que es va poder gaudir de la veu d’aquest cantautor nascut a Xàtiva (més conegut amb el sobrenom de Botifarra), amb un repertori de cançons i narracions de petites històries i anècdotes rescatades de la tradició popular, un treball de recerca de més de 30 anys que ha portat a Pep Gimeno a convertir-se en el dipositari d´una part important de la cultura de transmissió oral en vies d´extinció.

Fa un parell d’anys, i després d´una dilatada trajectòria musical en la que Botifarra s´ha encarregat de dignificar aquest patrimoni cultural, la potent i personal veu de Gimeno va trobar la companyia d’una altra de les tradicions més arrelades del País Valencià: la música de banda. És així com neix el concert Botifarra a Banda, un espectacle musical amb un repertori d’aquells romanços i cançons que el cantautor va rescatar de la memòria de abuelos i abueles (com ell mateix anomena) amb arranjament per a banda de música.

Botifarra a Banda ja ha estat interpretat per més de 50 bandes de música del País Valencià i fou precisament l’any passat, quan Gimeno va visitar Amposta, que s’acorda programar aquesta actuació per a l’edició del Cicle d’enguany.

Tant els que havien escoltat amb anterioritat a Botifarra i la Rondalla com els que ho feien per primer cop, van veure complides les seves expectatives, gaudint durant prop de dues hores de concert, amb una gran interpretació per part de la Banda de Música de la Fila, sincronitzada perfectament amb els tempos de Botifarra i els seus músics, fruit tant dels assajos que la formació ampostina ha realitzat les darreres setmanes sota la direcció de Carles Royo, com de la complicitat que es va generar entre els músics des del moment en què Gimeno va pujar a l´escenari per a l´assaig de la tarda i que es va perllongar al llarg de tota la nit.

Una complicitat que es va estendre de seguida entre el públic tan bon punt va començar el concert, que va respondre amb llargs i sonors aplaudiments en cadascuna de les cançons interpretades. I és que el públic va gaudir escoltant, però els músics també ho van fer tocant.

Un vetllada que ens confirma, una vegada més, que Catalunya i País Valencià compartim cultura i tradicions, i una llengua, tant si la volem anomenar català o valencià, perquè, com va repetir diverses vegades Pep Gimeno: “us parlo en valencià i veig que m’enteneu, serà perquè parlem el mateix idioma".


Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > Els romanços tradicionals i la música de banda, protagonistes del primer concert del Cicle de Música


Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > Els romanços tradicionals i la música de banda, protagonistes del primer concert del Cicle de MúsicaT´agrada cantar?