Societat Musical La Unió
Filharmònica d´Amposta
Carrer Miralles, 4-6
43870 Amposta (Tarragona)
Tel/Fax 977 70 30 30
28/NOV/2011
Un cap de setmana intens i emotiu que quedarà en el record de tots els que el van viure.
La Fila celebra la Festivitat de Santa Cecília 2011 Un any més i seguint la tradició, la Fila ha celebrat la Festivitat en honor a Santa Cecília, patrona de la música i com tots saben, la Fila és això, música.
Encara que en aquesta ocasió els actes es van haver d´aplaçar una setmana per la convocatòria de les eleccions generals i davant la possibilitat de que alguns dels nostres músics o socis podessin estar convocats a formar part d’una mesa electoral, fent que no puguéssin gaudir de la festa, es va decidir ajornar aquesta celebració per al cap de setmana del 26 i 27 de novembre.
Els actes que s’han organitzat amb motiu d’aquesta celebració han estat molt diversos i en aquesta ocasió ben emotius. Va començar el dissabte 26 de novembre a les 22,00h a l’Auditori de la Fila amb un concert on van participar tant els cantaires com els músics de la Fila. Així, la primera en actuar va ser la Coral Aquae dirigida per la seva directora, Núria Ferré i Cardona, que després de presentar als nous membres (Pepa Cano i Eva Giné) i fer-los entrega de la insígnia que els acredita com a components de la Coral Aquae, va donar l’entrada amb la cançó sudafricana “Senzenina”, primera de les cançons del programa que havien escollit, seguint amb música d’estils ben diferents i del grat de tothom com van ser “Only you”, “Amor particular” i per finalitzar “Adiós, muchachos”.
Un cop finalitzada aquesta part, va haver-hi una actuació fora de programa, la interpretació de la cançó “My Way” per Carlos Valldepérez Obradós, fill del músic que fa uns mesos ens va deixar, Carlos Valldepérez Margalef. El seu fill, representant a tota la família, va voler agrair amb aquesta cançó a tots els que formen part d’aquesta Societat Musical, a la qual el seu pare estimava d’una manera especial com així ho va demostrar tornant a incorporar-se a la banda l’any 2009 després d’anys d’absència, i un agraïment molt especial a la banda pel seu acompanyament durant el sepeli.
Aquest moment tant emotiu va donar pas a la tercera de les actuacions programades, la de la Banda Juvenil de l’Escola de Música. Abans, però, d’interpretar el repertori previst és va fer entrega d’una menció d’honor als alumnes que durant el curs acadèmic 2010/2011 havien destacat per la seva trajectòria musical, estem parlant de Guillem Duran Solé i Irene Espuny Sanchís, als qui va fer entrega el director de l’Escola, Jacint Gisbert i el Cap d’Estudis, Jordi Mompel.
Un cop finalitzada l’entrega es va donar l’entrada al repertori que els alumnes ens havien preparat sota la direcció del seu director, Jacint Gisbert i Serrat, començant amb el pas-doble “La Rodana”, seguida per “Condacum” i finalitzant amb”Concerto d’Amore”, demostrant la qualitat musical assolida per aquesta formació tant jove.
Després d’uns minuts de descans es va continuar amb la segona part interpretada per la Banda de Música, sota la batuta de Carles Royo i Baiges, encara que vàrem tardar uns minuts per escoltar el repertori que ens havien preparat, abans de donar l’entrada a la primera de les obres, els llums es van tancar i el director es va adreçar al públic amb un escrit que va fer caure més d’una llàgrima, aquest escrit no era més que el reconeixement en majúscules a dos músics per la seva dedicació incondicional al llarg de 60 anys formant part de la Banda de Música, en principi molts dels presents, inclús els homenatjats no eren sabedors de qui estaven parlant, la qual cosa, va fer que encara fos un moment més intens i emotiu quan va nombrar als dos músics: Reginaldo del Salvador i Joan Torta.
Després d’aquestes paraules va començar una projecció de diapositives que donaven testimoni d’aquesta trajectòria musical amb fotografies que transcorrien des de l’any 1951, quan van fer la seva entrada com a músics de la banda fins al 2011, moment d’aquest acte. Tot això acompanyat per l’Adagio del concert per a clarinet de Mozart, interpretades en directe per Jacint Gisbert al clarinet i Tomàs Simón al piano, un cop acaba la música els llums es va encendre i el director, Carles Royo va fer aixecar a Reginaldo i Joan per a fer-los entrega d’un diploma acreditatiu d’aquest reconeixement per part dels seus companys i amics. Només quedava que el públic recolzés aquest reconeixement amb un fort aplaudiment en mig d’una intensa emoció, com així va ser.
I ara si que el director va donar l’entrada per a la primera de les obres, que en aquesta ocasió era una estrena d’un pas-doble “Fantasía del pasodoble” composat per un del músics de la nostra banda, Lionel Beltran i Cecília, encara que no era el primer cop que s’estrenava una de les seves composicions. La segona de les peces que aquesta nit la Banda de Música tenia l’honor d’interpretar, també era una estrena del compositor i músic, Tomàs Simón i Plazas, aquest cop es tractava de l’obra “Atlàntida”, ja que també és un compositor que ha estrenat moltes de les seves obres al nostre auditori i interpretades per la Banda de Música. I aquest concert va finalitzar amb “Jupiter” 4t. Moviment de l’obra The Planets de Gustav Holst i arranjada pel director de la Banda, Carles Royo i Baiges.
Abans d’escoltar l’Himne del 80è. Aniversari de la Fila, interpretada per la Banda de Música i amb les veus de la Coral Aquae i tot el públic assistent, la pubilla de la Fila, Xènia Benet i Gisbert va fer entrega d’un ram de flors a cadascú dels directors i compositors que aquesta nit havíem format part d’aquest concert de Santa Cecília.
I així es va acomiadar al públic convidant-lo als actes del diumenge dia 27 de novembre, on a primera hora i sense ser sabedors hi havia preparada una cercavila per la Banda de Música per passar pels domicilis de Reginaldo i Joan, oferint a ells i a les seves famílies un homenatge merescut, al mateix temps que se’ls feia entrega d’un passador de corbata gravat amb els anys 1951-2011, i van ser escollits per fer aquesta entrega els seus respectius nets: Llúcia Sabater i Oriol Torta.
I no podíem demorar-nos més, ja que a les 10,30h. i a l’església de Sant Josep ens esperava la Coral Aquae preparada per entonar les seves veus durant la missa en honor a Santa Cecília, a més de les ofrenes fetes pels alumnes de l’Escola de Música i la interpretació al final de la cerimònia de l’Himne a Santa del Montsià a càrrec de la Coral Infantil de l’Escola de Música, la Coral Aqaue i acompanyats per la música de una petita formació de l’Escola de Música.
Ara només restava canviar-se l’uniforme de músics i posar-se el de festa per al dinar de germanor que estava previst a les 14,00h. al Restaurant l’Alberg de Sant Carles de la Ràpita on com sempre la festa va estar present des de bon començament fins al final i d’aquesta manera s’acaba un cap de setmana intens, emotiu, però gratificant.
Totes les imatges a la galeria Picasa: