La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

La Fila, concerts i cercaviles a les Festes Majors d´Amposta.

Festes Majors, per a tots nosaltres és sinònim de moltes coses i la música i més concretament la música de banda, és part important. Una època intensa per als membres de la Unió Filharmònica que han d´organitzar totes les activitats que porten a terme durant la setmana de festes, assajar les obres que formaran part dels dos concerts, així com tenir preparats els pas-dobles que tocaran a les cercav

Festes Majors, per a tots nosaltres és sinònim de moltes coses i la música i més concretament la música de banda, és part important. Una època intensa per als membres de la Unió Filharmònica que han d´organitzar totes les activitats que porten a terme durant la setmana de festes, assajar les obres que formaran part dels dos concerts, així com tenir preparats els pas-dobles que tocaran a les cercaviles, esperant que tot plegat estigui a l´alçada dels seus seguidors i de tots els ampostins i ampostines.

Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > La Fila, concerts i cercaviles a les Festes Majors d´Amposta.La primera actuació de la Banda de Música de La Unió Filharmònica d´Amposta en aquestes Festes Majors 2012, va ser al XXI Festival de Bandes de Música, tradicional concert que es duu a terme a l´Auditori de la Societat Musical. En aquesta ocasió la formació convidada fou la Banda de Música de l’Associació Musical "Ciutat de Benicarló", a càrrec de la qual va anar la primera part del concert. Sota la batuta del seu mestre-director, Pablo Anglés Galindo, van interpretar: Carmen, pas-doble de la Suite de George Bizet; Ritual i Dances d´Algemesí, d´Armando Blanquer; Poeta y Aldeano, de Franz von Suppé i Márgara la Vieja, d´Alfredo A. Mejía.

Abans d´iniciar la segona part i com és habitual a la Fila es va donar la benvinguda als nous músics que s´han incorporat a la "banda gran" aquest 2012 amb l´entrega del pin de l’entitat: en Yeray Gil Barberà amb la trompeta, Maria Valldepérez Also amb el saxo alt, Miquel Àngel Llorens amb el clarinet i en Jesús Martorell amb la tuba. Incorporacions les de Jesús i Miquel Àngel que provenen des de l´Aula d´adults de l´Escola de Música de la Fila, sent els primers de moltes fornades d´alumnes que ja formen part i que s´estan apuntant a l´aula d´adults i que si ho desitgen s´aniran incorporant a la Banda al igual que els més jovenets. I dels que s´espera que gaudexin de la Fila i de la música tants anys com porten fent-ho Carme Royo i Rosmari Roldan, integrants de la Banda de Música des de l´any 1987. Per aquest motiu se´ls va fer entrega del pin de plata amb l´insígnia de la Societat en conmemoració del seu 25è aniversari com músics de la Fila.

Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > La Fila, concerts i cercaviles a les Festes Majors d´Amposta.Ja a la segona part, i sota la batuta d´en Carles Royo, la Banda de Música de La Unió Filharmònica va interpretar per al nombrós públic assistent un pas-doble del músic i compositor ampostí Tomàs Simón titulat L´Aluet. Tot seguit, Saga Candida del belga Bert Appermont i com a última obra del pograma, Expedition, del jove compositor alicantí Oscar Navarro. Tres obres contemporanees creades per tres joves compositors, l´edat dels quals no supera els 40 anys.


Per tancar el concert, s´oferí al públic una peça de regal, el pas-doble Dúnia Piris, i la felicitació de Festes Majors per part de Núria Gómez, Presidenta de la Fila.

Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > La Fila, concerts i cercaviles a les Festes Majors d´Amposta.Finalitzada l´actuació i guardats els instruments, músics i Junta d´ambdues bandes i tot el públic assistent van poder intercanviar impressions del concert, degustant una mica de panoli i mistela al carrer Miralles, just davant del local de la Fila.

El proper acte de festes de la Fila era per al dimarts 14, amb el tradicional Concert popular a la plaça, així que un assaig de repàs no estava de més. I dilluns tarda, la Banda va formar al carrer Miralles, i amb un públic improvisat, va assajar el repertori amb el que, un cop amagats instruments i cadires, pràcticament es va donar pas al 3r Sopar a la Fresca de la Fila, el qual s´ha consolidat com una activitat de festes més per als fileros i fileres. En aquesta tercera edició aquest sopar de germanor va acollir a més de 100 persones.

Dimarts 14 d´agost, 9 de la tarda. S´encenen els llums del local de la Fila, en pocs minuts els primers músics comencen a arribar i en breu ja s´escolten les primeres notes dels instruments. Sense que ningú se n´adonés, ja pràcticament estava tothom: uns afinant, els altres fent unes escales per acabar d´escalfar l´instrument, agafant unes canyes de recanvi, ajustant les bombes, elegint les baquetes, concentrant-se... Les ganes de tocar i de marxar cap al 49è Concert Popular de Bandes de Música es comencen a notar i la Banda surt cap a la Plaça de l´Ajuntament tot pensant amb el pas-doble Dúnia Piris de Rafel Talens per a l´entrada i la segona part del concert. La nova ubicació de l´escenari en aquells moments és secundària.

Després de l’actuació de la Lira Ampostina a la primera part del concert, arriba el torn de la Fila. Amb tots els músics colocats als seus llocs, la percusió correctament distribuida per l´escenari, l´esglèsia arxiprestal a les esquenes i de cara la casa consistorial, en Carles Royo baixa la batuta i la música comença a fluir per tota la Plaça. I a partir d´aquí, els oients es transporten musicalment parlant a la platja de l´Aluet, van d´expedició a l´Antàrtida, però abans participen en una càndida cacera de bruixes, i per tornar a casa nostra no hi ha res millor que l´Himne a Santa Maria del Montsià.

S´acaben els aplaudiments, la gent comença a pendre lloc a la vorera del carrer Major per acomiadar a les Bandes, i el segon torn de festes comença per a la Fila: dimecres, dijous i divendres, dies de calor, pas-dobles, anar a buscar els nous músics, algun que altre pica-pica, anar a tocar a casa la pubilla, orxata i granitzats, l´ofrena i la procesó, anar a tocar per als avis del Centre de dia i de la Residència i l´ultima cercavila de Festes Majors amb el Cosso Iris... donen per finalizades les Festes Majors d’enguany.


20120811-04


Podràs veure totes les fotos de Festes Majors 2012 de la Fila, si visites el seu lloc web: www.filharmonica.org, així com assabentar-te de totes les notícies, pròximes actuacions i novetats, de l´Escola, Banda i Coral.


Article escrit per: Francesc Miró Llombart.


Galeria de fotos:

XXI Festival de Bandes de Música

3er Sopar a la fresca al carrer de la Fila

49è Concert Popular de bandes de música

Cercavila del dimecres 15 d´agost

Ofrena i processó, dimecres 15 d´agost

Homenatge a la vellesa, cercavila, recollida nou músic i salutació a la pubilla, dijous 16 d´agost

Cercavila i nous músics, divendres 16 d´agost




T´agrada cantar?