La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

30/JUN/2014

Acaba un mes de juny, intens en activitats i concerts

Resum de les activitats realitzades durant el mes de juny de 2014. El mes de juny és conegut a la Fila per la seva varietat d’activitats musicals i culturals, així com acollint diferents festivals, tant de teatre com de dansa i actes diversos d’altres escoles i entitats de la ciutat.

La Coral Aquae de la Unió Filharmònica d’Amposta amb la seva participació a l’Aplec de Corals de les Terres de l’Ebre organitzat per l’Orfeó Ulldeconenc posa fi a un mes que ha estat intens i molt actiu en quant a activitats i concerts.

El mes de juny és conegut a la Fila per la seva varietat d’activitats musicals i culturals, així com acollint diferents festivals, tant de teatre com de dansa i actes diversos d’altres escoles i entitats de la ciutat.

El dissabte 7 de juny, la Trobada de Bandes Juvenils de Catalunya “Ciutat d’Amposta” va encetar aquest mes, que en la seva 16ena edició va acollir a més de 250 músics de sis bandes de juvenils, arribades des de diferents poblacions i que representant a les seves respectives escoles van compartir música i escenari, mostrant la qualitat musical i la formació que des d’aquestes escoles s’està duent a terme.

A la setmana següent, en concret el 13 de juny, la Banda de Música de la Fila oferia un concert al barri del Centre, en el marc de les festes que organitza l´Associació de Veïns d´aquest barri i que donen el tret de sortida a les festes d´estiu de la capital del Montsià. El repertori escollit van ser peces de la música de principi de segle, incloses al CD que es va presentar oficialment durant la VI Festa del Mercat a la Plaça i que durant les edicions anteriors d’aquestes festes, els músics de la Fila han estat interpretant en diferents moments d’aquesta consolidada festa. Així, es van poder escoltar estils musicals com el fox-trot, la masurka, la polka, el rag time, algun tango i també, pas-dobles i sarsuela, entre d’altres.

Per continuar i celebrar la cloenda del curs escolar 2013/2014, es van organitzar les “SET” per Sant Joan, tota una setmana on es pot participar de les diferents activitats, tallers i audicions que tenen una gran afluència de participants. A més, els alumnes les esperen amb il·lusió, ja que no només assenyalen el final de l’activitat formativa a la Fila, sinó que a més, són variades i divertides.

Totes les tardes, des del dia 16 al 20 de juny i al carrer Miralles, les activitats no van parar i d’aquestes es poden destacar la pintada de murals, el gran enigma (gimcana), karaoke, cursa de cotxes teledirigits. Pel que fa als tallers, agrair a Jordi Príncep, de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (ETCA) amb seu a la Fila, per mostrar i ensenyar algunes tècniques del món del malabarisme i de l’acrobàcia, sense oblidar l’ensenyament d’expressivitat corporal.

També fer un agraïment a l’Escola de Ball “Quick Dance”, dirigida per Rita Moya, que va tenir molt aprenents de passos de ball i de coreografies de cançons de moda.

L’últim taller i amb una gran afluència d’assistents, va estar dirigit per Artur Gaya, integrant del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, al qual s’ha d’agrair la seva col·laboració i l’aportació dels seus coneixements del vers cantat a través d’unes classes magistrals. Durant el taller, va estar acompanyat per músics de la Fila, que dies abans havien estat assajant amb professors de l’Escola de Música, la interpretació d’aquesta música tan tradicional de les nostres terres.

Totes aquestes activitats tenien com a punt final cada tarda les audicions de les diferents aules d’instrument i que tenen com a protagonistes als alumnes de l’Escola de Música de la Fila, mostrant als assistents la tasca realitzada durant tot aquest curs.

Una audició destacada per la seva trajectòria durant els últims 14 anys i que té la veu coral i l’escenificació com a objectiu, va ser la Cantata Infantil en la representació del conte “El llop i les set cabretes”. Duran la mateixa, els alumnes de sensibilització musical (de 3 a 5 anys) i els alumnes de l’aula de cant coral, tots ells acompanyats pels professors de diferents aules d’instrument, posen en escena un conte escollit a principi de curs i que és treballat durant les classes; així, arribada aquesta data, es representada per a els alumnes de infantil i primària de les diferents escoles de la ciutat i de les llars d’infants, els quals passen una bona estona mentrestant viuen la música d’una manera divertida.

La representació per a les escoles va tenir lloc el dimecres 18 de juny en dos passes, a les 9,30h i a les 11,00h, acollint a un total de més de 900 alumnes. Dies més tard, divendres 20 de juny a les 20,00h van ser els familiars i el públic en general qui van poder gaudir d’aquest conte cantant, representat i amb música, però també amb els decorats confeccionats per ESARDI i Antonio Toledo i amb una il·luminació que feia ressaltar tots aquests detalls i que s’ha d’agrair a Joan Ramón i Marina de Músic’s & Classics.

Continuant amb les celebracions, el diumenge 22 de juny, la processó de Corpus Christi va estar acompanyada en el seu recorregut pels carrers del centre de la ciutat per la Banda de Música de la Fila.

El dissabte 28 de juny, els músics de la Banda de l’Escola de Música van rebre a l’Auditori de la Fila al Conjunt Instrumental de l’Ateneu Musical del Port de València, societat musical successora del Patronato Musical del Pueblo Novo del Mar que va estar fundada a finals del segle XIX.

Aquesta visita és part de l’intercanvi entre les dues societat musicals amb l’objectiu de seguir formant als joves músics durant l´estiu amb activitats musicals que serveixen de complement a la formació rebuda, així com part de l´aprenentatge que des de la música es fa en favor de la convivència i foment de les relacions entre escoles i que formen part de formació educativa que des de les diferents escoles es duu a terme en pro de l´ensenyament musical.

El concert que va tenir lloc a les 19,00h. a l’Auditori de la Fila on les dues formacions van oferir obres de gran qualitat musical. Un cop finalitzat aquest concert les dues formacions van poder gaudir d’un refrigeri on els joves músics van compartir una estona per conèixer-se i intercanviar idees i experiències del món musical.

I per acabar el mes de juny, el diumenge 29 la Coral Aquae de la Unió Filharmònica d’Amposta es va desplaçar fins la població veïna d’Ulldecona per participar en l’Aplec de Corals de Terres del’Ebre que aquest any organitzava l’Orfeó Ulldeconenc.

En aquesta edició el format de l’aplec tenia un fort caire sòcio-cultural i un cop arribades les 6 corals participants a Ulldecona es van traslladar fins l’església on les esperava la coral amfitriona, l’Orfeo Ulldeconenc, per poder fer un assaig de les cançons que més tard, a migdia, formarien part del Cant Comú.

Havent acabat l’assaig les corals van anar fent un recorregut per alguns dels llocs emblemàtics de la ciutat, com són: l’Ajuntament, la Casa de Cultura, l’Antic Molñi d’oli de la Cooperativa, la Casa de l´Encomanda, Casa O´Callaghan i el Teatre Municipal “Orfeó Montsià”, on a cadascun d’aquest punts i després de rebre una explicació històrica i cultural, la coral que corresponia a aquell lloc interpretava el repertori que havia preparat. El lloc d’actuació de la Coral Aquae de la Unió Filharmònica d’Amposta va estar la Casa de l’Encomanda.

I a les 13.30 h a la Plaça de l´ Església va tenir lloc el cant comú que estava format oer lessegüents cançons: “el rossinyol”, “Canticorum Iubilo”, “Senyor Sant Jordi”, acabant amb “els segadors” . Després d’aquesta interpretació tots els cantaires es van dirigir cap a l’Ermita dela Pietat d’Ulldecona on tots junts van gaudir d’un dinar de germanor.

D’aquesta manera acaba un mes d’activitat intensa, però no vol dir que aquesta hagi acabat, ja que el mateix dissabte que es rebia a la Societat Musical de l’Ateneu Musical del Port de València, a l’Alberg de Sant Carles de la Ràpita es donava la benvinguda als alumnes inscrits a les 21enes Jornades Musicals i 3es Estades d’Estiu.

Durant una setmana aquest alumnes gaudiran en un entorn natural de classes d’aprofundiment i perfeccionament musical a càrrec de professors de renom en cadascun dels instruments, al mateix temps que es fomenta la convivència a partir d’activitats d’esbarjo, tallers i esport.

Així aquestes jornades musicals que van començar el dia 28 de juny acabaran amb un concert-cloenda, fruit del treball d’aquesta setmana i que tindrà lloc el dissabte, 5 de juliol a les 17,00 a l’Auditori de la Fila i que estarà obert a tothom.



T´agrada cantar?